Зелка

Зелка

Зелката е одличен извор на природениот антиоксидант, витаминот Ц. Така, 100 g сирова зелка содржи 60% од дневната потреба на организмот од витамин Ц. Она што можеби не ви е познато е дека внатрешните листови од зелката содржат повеќе витамин Ц отколку надворешните листови, а најмногу го има во кочанот на зелката Во зелката исто така се присутни и некои важни макроелементи (калиум, калциум, магнезиум, натриум, фосфор), но и некои микроелементи (железо, јод, кобалт, манган, бакар, молибден, флуор, цинк).

Достапност

Јануари
Фебруари
Март
Април
Мај
Јуни
Јули
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември