Блага Пиперка

Пиперка

Пиперките не само што се многу вкусни, туку претставуваат и права ризница на корисни и здрави состојки (минерали, витамини, каротиноиди, флавониди). Од витамини, пиперката најмногу содржи витамин Ц, значителни количини на витамин Б, витамин Е, поради што пиперката има и антиканцерогени својства. Содржи и пантотенска киселина, а во форма на провитамин содржи и витамин А, кој е присутен како бета-каротин и криптоксантин. Најпрепорачливо е пиперките да ги јадете во свежа, сурова состобја, зошто со варање, пржање, печење им се намалуваат количествата на витамин Ц.

Достапност

Април
Мај
Јуни
Јули
Август