Краставица

Краставица

Краставицата е зеленчук кој можеби е на врвот на листата нискокалорични зеленчуци.Таа содржи најмногу вода од сите зеленчуци, има сув остаток само 4%.Но, иако има многу вода таа е исклучително богата со материи кои се потребни на организмот. Имено, таа содржи јод, калиум, витамин Б1, витамин В2, витамин Ц, железо, како и малку масти, шеќери и протеини. Плодот зависи од сортата на краставицата, може да биде подолг или пократок.

Достапност

Април
Мај
Јуни
Јули
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември