Компир

Компир

Компирот содржи околу 60 различни фитосоидиненија и низа важни минирели како калциум, фосвор, бакар, цинк и железо. Во компирот ги има и витамините Б1, Б2, и Б9. Богат е со витамин Ц, кој значително ја подобрува апсорпцијата на железото од компирот. Компирот содржи јаглехидрати, особено скроб, белковини и мала количина на масти. Најголем дел од белковините и витаминот Ц се наоѓаат веднаш под кората.

Достапност

Јануари
Фебруари
Март
Април
Мај
Јуни
Јули
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември