Слива

Слива

Од витамини во сливите најмногу има бета каротен (провитам А), витамин Ц, витамин Е, фолна киселина, нијацин и витамин Б-6, а изобилува со минерали: првенствено калиум, фосфор, калциум, магнезиум, натриум, железо и бакар. Сливата содржи и топливи диететски влакна (пектин), кои дејствуваат благотворно при намалување на холестеролот во крвта.

Достапност

Август
Септември