Јаболко

Јаболко

Јаболките се меѓу најраспространитите видови на овошје. Тие имаат освежителен, кисело-сладок вкус и посебна арома. Постојат бројни сорти на јаболки (околу 10 000 сорти), кои меѓу себе се разликуваат по вкус, по слаткост или киселост, по конзистенција и по сочност. Од витамините кои се присутни во јаболкото треба да ги истакнеме: витамините А, Б1, Б2, нијацин, витамин Ц. Од минерали, јаболкото најмногу содржи калиум и фосфор, а содржи во помали количини и железо и калциум.

Достапност

Јануари
Фебруари
Март
Септември
Октомври
Ноември
Декември